Metris. Communicatie in bedrijf.
Fransien RooversFransien Roovers op donderdag 26 april 2018

7 tips voor mondelinge presentatie van je advies

Vorige week was ik gastdocent. Ik beoordeelde presentaties van studenten Bestuurskunde. Ze moesten als (beleids)adviseurs advies geven aan een door hen zelf gekozen opdrachtgever. Met een frisse blik gaven zij hun kijk op kwesties, waarin zij zich de afgelopen weken hadden verdiept. 

Extra moeilijk was de opdracht, omdat het publiek bestond uit de stakeholders met verschillende belangen. 

De adviezen van deze aanstormende professionals zijn stuk voor stuk, aantrekkelijk. Ook de wijze waarop zij hun presentaties vormgeven, is vaak ontwapenend. Ik maak in mijn trainingen en workshops de komende maanden dankbaar gebruik van wat deze studenten mij leerden. En ik deel de 7 adviezen ook graag met jou.

Wat maakt een beleidspresentatie goed?

1. Pak je podium
Studenten die voor de groep durven te gaan staan, het publiek echt aankijken en wachten met praten voordat het stil is, komen overtuigend over.

2. Kom meteen tot de kern
De kernboodschap (het advies) meteen aan het begin geven, maakt de presentatie sterk.
Je weet als publiek dan meteen waar het verhaal naartoe gaat. Je vraagt je namelijk al vanaf de eerste paar zinnen af: wat is nu het advies?

3. Ondersteun het verhaal met tekst in beeld 
Als het advies ook als tekst op een sheet staat, krijgt het publiek de boodschap op 2 manieren binnen. Dat is fijn voor als je even niet oplet.

4. Gebruik passend beeld
Studenten zijn meesters in het vinden van plaatjes die precies bij het verhaal passen. Dat zorgt ervoor dat de boodschap blijft hangen. Ze werken als 'frame'.

5. Zorg dat het verhaal de toehoorders aanspreekt
Wat de studenten moeilijk vonden (en ook veel beleidsadviseurs) is het "aanspreken van alle stakeholders", terwijl je merkt dat als dit niet lukt, dat het publiek afhaakt. 
Lastig is het omgaan met de verschillende groepen in het publiek, die allemaal hun eigen belangen hebben. 

6. Vermaak de luisteraar
Als er moeite gedaan wordt, om het verhaal aantrekkelijk te maken, blijf je langer luisteren. Studenten die een leuke opening hadden bedacht, kregen veel meer aandacht. Ook goede plaatjes werkten zeer uitnodigend. Hier moet je wel de juiste balans in vinden, want bij een tè leuke opening voelt de toehoorder zich niet serieus genomen en dan sla je de plank mis.

7. Oefenen, oefenen, oefenen
Deze studenten krijgen de kans te oefenen en ze zijn daar ook allemaal blij mee. Boeiend om te merken hoe snel een presentatie beter wordt van een paar kleine aanwijzingen die ik ze geef.

Wil jíj oefenen met het presenteren van jouw (beleids)advies? Op 24 mei verzorg ik deworkshop: 
een beleidsadvies in een halve dag. Leuk om je daar te zien. Of een collega natuurlijk.